Op deze pagina vindt u een overzicht van de publicaties van de vereniging Leefmilieu in 2008.
De volgende publicaties worden hier beschreven:
-
Actieplan Nanotechnologie is onvoldoende
(November 2008: Persbericht en Brief aan Tweede kamer) -
Nanotechnologie: Een nieuw milieuprobleem
(Juli 2008: Artikel in de Groene Golf, tijdschrift van Milieudefensie) -
Het groen in de stad is altijd kwetsbaar
(april 2008: Artikel in de Gelderlander) -
Nanotechnologie: Een doemscenario?
(April 2008: Artikel in Milieuprisma, tijdschrift van studievereniging voor milieuwetenschappers) -
Presentatie uitkomsten onderzoek cosmetica
(Utrecht, 8 april 2008) -
Openheid over nanodeeltjes nodig
(April 2008: Artikel in de Gelderlander) -
Oproep aan gemeente Nijmegen voor een groene stad
(februari 2008: Artikel in de Gelderlander)
Actieplan Nanotechnologie is onvoldoende
23 nov 2008. Op 27 november buigt de Tweede Kamer zich over het Actieplan Nanotechnologie. Naar aanleiding van het actieplan schreef Leefmilieu een brief aan de Tweede Kamer: Actieplan Nanotechnologie is onvoldoende. Iedereen schaft nu al , zonder het te weten, regelmatig producten aan met nanodeeltjes erin. Nanodeeltjes zitten bijvoorbeeld in zonnebrandcrèmes, sprays voor kleding en ook in voeding.
Lees ook het persbericht van leefmilieu
Lees ook het Actieplan Nanotechnologie - Bijlage bij Actieplan - Aanbiedingsbrief
- terug naar boven -
Nanotechnologie: Een nieuw milieuprobleem
28 juli 2008. Nanodeeltjes zitten nu al in veel producten, in cosmetica, schoonmaakmiddelen en verpakkingen. Het is nu onbekend welke risico's er aan de toepassingen verbonden zijn. De eigenschappen van een stof in nanovorm - bijvoorbeeld zilver - zijn anders dan bij de toepassing van de stof op de gebruikelijke schaal. Een projectmedewerker van leefmilieu schreef hierover een artikel in de Groene Golf , tijdschrift van Milieudefensie.
- terug naar boven -
Het groen in de stad is altijd kwetsbaar
28 april 2008:
Er wordt te snel besloten dat groen plaats moet maken voor woningbouw stelt Marga Jacobs in een ingezonden brief aan de Gelderlander. De voorzitter van leefmilieu pleit voor een alternatief voor de verstening van de stad.
Lees hier het artikel uit de Gelderlander van 28 april 2008
- terug naar boven -
Nanotechnologie: Een doemscenario?
20 april 2008. Prins Charles en Michael Crichton wijzen beiden op een eng doemscenario. Een bizarre wereld waar nanorobots de mensheid bedreigen. Het is wel een sciencefictionscenario maar nanodeeltjes zijn niet geheel ongevaarlijk. Nanodeeltjes kunnen schade aanrichten terwijl dezelfde stof in veel grotere deeltjes zonder risico's kan worden toegepast, getuige het artikel van een projectmedewerker van Leefmilieu.
"Nanotechnologie" in het blad van Milieuprisma, de studievereniging voor milieuwetenschappers
- terug naar boven -
8 april 2008. Presentatie uitkomsten onderzoek cosmetica
In het kader van de cursus 'de onderzoeker als adviseur' hebben 4 studenten van de Universiteit Utrecht uitgezocht wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van nanodeeltjes in cosmetica. Op 8 april 2008 werden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd aan medestudenten en was er ruimte voor het stellen van vragen en discussie.
De meest opvallende uitkomst was dat de studenten helemaal niets wisten over de toepassing van nanotechnologie in consumentenproducten. Nanotechnologie was voor hen een compleet nieuw terrein, zeker wat betreft de toepassingen en de gevolgen voor mens en milieu.
Bekijk hier de eindpresentatie van het rapport.
Lees hier het rapport: Nanodeeltjes in zonnebrandcrème en cosmetica (55 paginas)
Lees hier ook de flyer van Leefmilieu over nanodeeltjes in cosmetica
- terug naar boven -
Openheid over nanodeeltjes nodig
4 april 2008. Over de nadelen van nanotechnologie is veel te weinig bekend. Producenten geven geen informatie over de producten waarin zij nanodeeltjes verwerken. Het wordt tijd dat milieu-organisaties, producenten, consumentenorganisaties en overheidsinstanties hun verantwoordelijkheid nemen om de risico's van nanodeeltjes en nanotechnologie aan te pakken. Lees hierover het artikel van Leefmilieu in de Gelderlander van 4 april 2008.
- terug naar boven -
Oproep aan gemeente Nijmegen voor een groene stad
27 februari 2008:
De gedeelde zorg over het groen in de stad leidde ertoe dat een aantal Nijmeegse bewonersgroepen een Platform hebben opgericht om zich samen in te zetten voor het behoud en het verbeteren van het groen in de stad.
In een open brief aan B&W en de gemeenteraad van Nijmegen stelt het Platform een aantal vragen over de ontwikkeling van het groen in Nijmegen.
Lees hier de open brief van het Platform aan de gemeente.
Lees hier het bijbehorende persbericht van Leefmilieu
Eerder plaatste de Gelderlander al een artikel over het voornemen van vereniging Leefmilieu om te komen tot een "platform voor een groen Nijmegen".
Lees hier het artikel in de Gelderlander van 21 januari 2008.
- terug naar boven -